Inspraak

In onze school zijn er verschillende organen die inspraak hebben in onze school. Enkele voorbeelden hiervan zijn: de leerlingenraad, de oudervereniging & de schoolraad.

Leerlingenraad

3de graad: sfeerlingenraad

De sfeerlingenraad: breng wat meer ambiance in de 3de graad, join de sfeerlingenraad!

Heb je wel eens nood aan wat meer actie tijdens de middagpauze? Of wil je gewoon lekker kunnen chillen met een muziekje op de achtergrond? Zou je het leuk vinden om in de kerstperiode wat meer (kerst)sfeer op school te krijgen? Gezellig met de vrienden je warmen aan een warme chocomelk? Voel je je gemotiveerd om mee in dialoog te treden met directie en de stem van de leerlingen te laten horen? Heb je zin om (post-corona) het leven te vieren en de eindejaarsfuif mee voor je rekening te nemen? Of voel je je geroepen om mee ons basisteam van Rode Neuzen te versterken?

De sfeerlingenraad werd opgericht dóór leerlingen vóór leerlingen van de 3de graad. Veel is mogelijk mits een goed draaiend team dat zijn krachten bundelt om ideeën effectief om te zetten in initiatieven. We hebben in het verleden al wafel- en chocomelkverkoop gehad, de schoolradio werd opgestart, picknickproject bij mooi weer buiten voor de 3de graad. Ook de invulling van sommige PPU-uren werd door ons team in handen genomen: zo maakten onze leerlingen een leuke Valentijnsquiz, een PPU rond Rode Neuzen, … Alle leerlingen ervaarden dit als heel erg aangenaam. Maar meer ambiance op school is enkel mogelijk dankzij de motivatie en inzet van enkele doeners.

Ons hoofdproject de komende jaren blijft Rode Neuzen. We merken dat het inzetten op sociaal, fysiek en mentaal welzijn onze leerlingen nauw aan het hart ligt. We zijn sinds enkele jaren een trotse Rode Neuzen school en hebben in 2020 dankzij onze grote Rode Neuzen Quiz een mooi bedrag kunnen inzamelen voor de uitbreiding van de spelen van onze moniwerking. Ook werden er 2 betonnen pinpongtafels neergezet, die gretig in gebruik worden genomen.

Rode Neuzen en de sfeerlingenraad Don Bosco Hechtel gaan hand in hand: omdat we met meer sfeer, meer leerlingen willen raken en betrekken, zorgen voor meer verbondenheid en dialoog. De bouwstenen van de visie van Don Bosco omzetten in leuke, merkbare initiatieven. Hoe klein ook het steentje dat je als leerling wil/kan bijdragen, vele kleine steentjes maken samen een stevige rots.

Dus: breng wat meer ambiance in de 3de graad, join de sfeerlingenraad!

Oudervereniging

De oudervereniging is een team van alle soorten mensen met uiteenlopende gedachten over het leven. Zoals in elke vereniging is dat bij ons niet anders.

En toch zie je als het om school gaat, en alles wat daar rond gebeurt, dat de meningen toch dikwijls dezelfde richting uitgaan. Dan vinden ouders elkaar.

En dan zie je ook waarom een oudervereniging belangrijk is. Wij zijn een soort terugkoppeling van onze kinderen die school beleven (in de ruime zin).

We horen wat er leeft bij onze kinderen en kunnen dit dan weer over brengen bij de schooldirectie en dan verder naar het onderwijzend personeel.

We hebben zeker niet de ambitie om tegen bestaande goede regels en gewoontes  in te komen.
Zie ons eerder als kleine nagelvijltjes die hier en daar een scherp puntje kunnen wegvijlen…

Maar er is meer.

We staan ook in voor hulp bij een aantal activiteiten van de school.

 • Op de ouderavonden zorgen wij er voor dat iedereen het lokaal van afspraak gemakkelijk vindt.
 • Op infoavonden verzorgen wij het drankje bij de babbel achteraf.
 • Op de ‘Don Bosco eetdag’ vind je ons terug achter de schermen als afwasser, kelner en uitbater van de gezellige aperitief en digestief bar.
 • De jaarlijkse pannenkoekenslag wordt bijna volledig door ons verzorgd.

 

En wat elders misschien wordt ervaren als saai, zijn onze vergaderingen gezellig en aangenaam met een lekker drankje en een knabbeltje. Daar wordt door de directie altijd zonder fout in voorzien.

Kortom, het is de moeite om met je kind(eren) een stuk mee te leven in de school waar zij dagelijks lief en leed delen met medestudenten, onderwijzend personeel en directie.

Om dichterlijk te eindigen:

De 6 jaren oudervereniging zijn omgevlogen,
maar de tijd eraan besteed heeft soms iets ten goede bewogen.

Schoolraad

In het Don Boscocollege bestaat de schoolraad uit vertegenwoordigers van:

 • De ouders;
 • Het personeel;
 • De lokale gemeenschap;
 • De leerlingen.
 

Het overleg of advies dat een schoolraad kan geven gaat over geplande beslissingen die personeel, ouders of leerlingen aanbelangen. Bijvoorbeeld:

 • Het studieaanbod;
 • Het schoolreglement;
 • De vaststelling van de criteria voor de verdeling van lestijden;
 • Welzijn en veiligheid op de school;
 • Infrastructuurwerken;
 • Het schoolwerkplan.
 

De schoolraad kan ook op eigen initiatief advies geven aan het schoolbestuur.
De schoolraad heeft een informatierecht ten aanzien van de directeur en het schoolbestuur. Directeur en schoolbestuur hebben de plicht de schoolraad te informeren.
De schoolraad van instellingen in het gesubsidieerd onderwijs moet alle leerlingen, ouders en personeelsleden informeren over zijn standpunten en activiteiten.

Don Boscocollege Hechtel

Mijn Thuis vol muziek!