Bezinningsdagen

Tijdens de bezinningsdagen neemt elk jaar deel aan verschillende activiteiten. Met als doel de leerlingen aanzetten tot nadenken over verschillende maatschappelijke aspecten.

1ste jaar

De eerste dag is een anti‐pestdag met theater, spelletjes en een sessie rond cyberpesten en gameverslaving. Tijdens dag twee trekken de leerlingen na een gezond ontbijt richting Koersel waarbij ze hun voettocht regelmatig onderbreken voor leuke improvisatieoefeningen. Ze beginnen en eindigden de bezinningsdagen telkens met een bezinningsmoment.

2de jaar

De tweedejaars gaan in de natuur, op school en bij elkaar op zoek naar wat ze sterk maakt: teamwerk! Via workshops, gesprekken, film en groepsvormende activiteiten kunnen ze die kracht en steun bij elkaar kunnen ontdekken

3de jaar

Voor het derde jaar is het thema ‘verantwoordelijkheid’. Leerlingen gaan zonder begeleiding van een leerkracht op pad ‘op weg naar verantwoordelijkheid’. Daarnaast bekijken ze een film (Disconnect) en een voorstelling van Wim Geysen.

4de jaar

De leerlingen van het vierde jaar gaan tijdens de bezinningsdagen naar het Dommelhof te Neerpelt. Daar wisselen ze bezinningen af met sport. Tijdens de bezinningen is er vooral oog voor de groep. Tijdens het ‘soulmates’ spel en enkele workshops van externe lesgevers leren ze elkaar en de groep beter kennen.

5de jaar

Voor het 5e jaar staat er het volgende op het programma tijdens de bezinningsdagen: Dag 1: Iedere klas krijgt begeleiding van een vormingsbegeleider van Pimento. Hierbij staan thema’s als identiteit, zingeving, en keuzes maken centraal. Dag 2: De leerlingen wonen een getuigenis bij van een ex‐verslaafde en er vinden gesprekken plaats met een medewerker van de CAD (Centra voor alcohol‐ en andere Drugproblemen). Nadien speelt men in kleine groepjes het ‘Wie ‘t Weed’ ‐spel. In de namiddag staat er een film (Love, Simon) op het programma.

6de jaar

In het kader van de “meeleefdagen” gaan onze zesdes gedurende 2 dagen meedraaien op een aantal plaatsen in de buurt. Er zijn verschillende sectoren: er zijn leerlingen die gaan helpen in woonzorgcentra in de buurt, anderen steken een handje toe in instellingen zoals Sint‐Oda, nog anderen gaan bij een onthaalmoeder of in een voor‐ of naschoolse kinderopvang de handen uit de mouwen steken. Er is ook materieel werk in de natuur, zoals bijvoorbeeld in de Katershoeve. Er zijn zelfs enkele leerlingen die een rondgang in de psychiatrie hebben en enkelen gaan bezinnen in de Ardennen. De bedoeling is onze leerlingen eens even te laten stilstaan bij wat ze doen, bij hun leven van alledag, bij het maken van bijvoorbeeld hun studiekeuze spelen deze dagen een rol. Het is eens even ervaren hoe het er op sommige plaatsen aan toe gaat, ver van hun vertrouwde wereldje. Het is even uit hun comfortzone treden en een handje helpen waar ze kunnen.