Don Boscostraat 72
3940 Hechtel
011 73 40 27
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Vakken

Economie

Economie… het lijkt misschien iets waar vooral zakenmensen of politici zich mee bezighouden maar niets is minder waar! Vanaf het derde jaar ontdek je dat je heel wat met economische toepassingen te maken krijgt in het dagelijkse leven. Waarom kan je met je zakgeld wel het éne maar niet een ander product kopen? Hoe komt het dat banken meer geld kunnen uitlenen dan ze op hun rekening hebben staan? Of waarom verkoopt het ene product beter dan het andere?

Nog later staan we stil bij de rol die de overheid kan spelen in de economische toestand van een land. In sommige landen kunnen bedrijven bijvoorbeeld doen én laten wat ze willen maar betalen zieken, ouderen of gepensioneerden er wel een heel hoge prijs voor. Ook leer je hoe bedrijven waarde kunnen toevoegen aan hun product én hoe ze die gecreëerde waarde weer verdelen onder hun personeelsleden, investeerders & de overheid. Bedrijven blijken daarbij met dezelfde problemen geconfronteerd te worden als je ouders…. Ook zij proberen met eindige middelen iedereen zo tevreden mogelijk te houden. Toch dichterbij dan je denkt…die economie.

Let op: Kies je voor economie, dan kan je in de tweede graad een keuze maken tussen 4 of 5 uur wiskunde. Zowel economie als wiskunde vragen nogal wat van je studeervermogen.

Humane wetenschappen

Fascinerend, hoe mensen zich gedragen, hoe ze in kleine en grotere groepen contact met de anderen uitbouwen. Filosofen buigen zich al eeuwenlang verwonderd over het menselijk bestaan. Maar het is nog niet zo lang geleden dat de honden van Pavlov dit belletje lieten rinkelen: ook het gedrag van de mens kan je wetenschappelijk bestuderen. De menswetenschappen is intussen smakelijk gerijpt (en de belletjes zijn tot ringtones uitgegroeid). Wil jij ook graag zo'n bril die laat zien hoe we ons gedragen in groep? Hoe diverse groepen een eigen cultuur opbouwen? Hoe we ons samenleven regelen? Ook via politiek, wetten en recht?

Humane Wetenschappen is een studierichting die je een brede algemene vorming aanbiedt. Samen met het ASO-talenpakket vormen gedrags- en cultuur-wetenschappen de dominante vakken van deze richting, die een brede poort naar diverse toekomstmogelijkheden opent.

Je kan onderwijzer worden, psycholoog, verpleger of maatschappelijk assistent. De sectoren tv, reclame, informatie, kunst en politiek wenken lokkend. Aan jou de keuze.

Ook de universiteit ligt binnen het bereik van de harde werker met voldoende aanleg.

Latijn

Deze studierichting biedt je:

... veel spannende avonturen met beroemde mannen. Julius Caesar, keizer Augustus, Hannibal, Alexander de Grote zijn je gids.

… een ballonvaart onder leiding van de oppergod Jupiter naar het droompaleis van de goden op de Olymposberg.

… een initiatieles diepzeeduiken met Neptunus, god van de zee. Deze reis wordt niet alleen een tocht naar de stad Rome, maar ook een sprong in de tijd en naar een andere cultuur.

… vele uren vertaalplezier, een echte uitdaging voor de geest.

... een compleet pakket Latijnse taal met alles erop en eraan: tekst, spraakkunst en woordenschat.

En vraag je je dan af waartoe dat allemaal dient? Het antwoord is eenvoudig. Latijn vormt de ideale basis voor de studie van andere moderne talen want je krijgt een grondig inzicht in hoe een zin in elkaar steekt.

... een ruim toekomstperspectief. Werkelijk de hele waaier van hogere en universitaire studies staat voor je open na je veilige thuiskomst in de haven. Wie de eindstreep haalt, heeft immers bewezen genoeg bagage te hebben om in het hoger onderwijs te slagen.

Moderne vreemde talen

Onze voorouders van pakweg een eeuw geleden kenden niet veel meer van de wereld dan hun eigen dorp. Zij hadden genoeg aan hun dialect en misschien, voor de zakenlui en de notabelen, daarnaast een mondjevol Frans. Geschreven pers, radio en tv, telefoon en internet hebben onze leefwereld verruimd tot de uithoeken van de aarde.

Wie zich wil handhaven in de maatschappij moet minstens een paar vreemde talen machtig zijn.

Ben jij ook iemand die graag vlot contact wil (leren) leggen met anderen, over de taalgrenzen heen? Een mailtje naar je persoonlijke correspondenten over de hele wereld, een paar maanden buitenland tijdens of na je studies, een job die je toelaat veel te reizen of met anderstaligen te communiceren ... Heb je een beetje knobbel (talen-) en veel kriebel (communicatie-) in huis?

In de studierichting Moderne talen wordt het basispakket moderne talen aangevuld met enkele extra uren per week. De nadruk ligt op het aanleren van communicatieve vaardigheden in die talen. It’s all out there waiting for you …

Que veux - tu que je fasse?

Werkcollege

Wil je als student in het hoger onderwijs slagen dan moet je zelfstandig probleemoplossend kunnen werken. Ook de arbeidsmarkt verwacht die vaardigheid bij haar (kandidaat-)werknemers.

Zelfs het dagelijkse leven evolueert zo snel dat wie niet voortdurend bijleert het nakijken heeft (ook opa sms't, stuurt een e-card en doet aan pc-banking). Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat onderwijsmethodes waarbij de leerlingen zelf aan de slag moeten, het effectiefst zijn. Uitkomst van de optelsom:

zelfgestuurd leren wordt een must.

In elke studierichting van de derde graad worden enkele uren ‘werkcollege’ voorzien. Onze school vult die werkcolleges in met vakoverschrijdende projecten. Je leert zelf informatie verzamelen, ze kritisch verwerken en daarna gestructureerd presenteren aan anderen. Een wetenschappelijk onderwerp zal je misschien in het Engels of Frans uiteenzetten. Je wiskundeknobbel en computer-vaardigheid schakel je in om met grafieken en tabellen je exposé kracht bij te zetten.

Techniek-Wetenschappen

Je wil graag een en ander weten. Je wil je technische vingers laten sturen door theoretisch onderlegde hersenen. Dan is Techniek-Wetenschappen wellicht geknipt voor jou. Een TSO-richting, ja, maar van de theoretische soort. Eigenlijk is het een wetenschappelijke richting. Frans en Engels staan op een iets lager pitje, maar aan wiskunde en aan je algemene vorming (Nederlands, geschiedenis, aardrijkskunde, godsdienst) worden evenveel uren besteed als in het ASO. Je urenpakket wetenschappen is groter dan in om het even welke ASO-richting. Je krijgt voor biologie, chemie, fysica en informatica lekker veel lesuren praktische toepassing in een laboratorium. Je theoretische kennis wordt uitgediept via experimenten. Niet dat je handig ‘moet’ zijn - het is wel handig natuurlijk - maar je krijgt de theorie te ‘zien’ in zijn materiële vorm. Die ervaring is mooi meegenomen als je over een paar jaar gaat verder studeren in chemie, biomedische wetenschappen of voor verpleegkundige, kinesist, deskundige in de milieuzorg of in de audiovisuele technieken, of wie weet ook wel voor ingenieur, arts of een andere master.

Op het einde van je zesde jaar kan je een wetenschappelijk onderwerp uit de doeken doen in de vorm van een Geïntegreerde Proef en op basis van een observatieweek in een bedrijf...

Ondernemen en IT

De tijd is voorbij dat een bedrijf met één hand kon worden gedirigeerd als een koor van ratelende tik- en telmachines, doordringend rinkelende telefoons en klikklakkende hakken van juffrouwen die eindeloos dossiers klasseerden. Het hedendaagse bedrijf is het domein van mondige duizendpootjes. Het werk vergt veelzijdigheid en biedt afwisseling. Dat maakt de job uitdagend en boeiend. De medewerkers corresponderen vaardig in meer dan één taal en via meer dan één communicatiemedium. Zij goochelen met tekstverwerkings- en boekhoudprogramma’s op hun computerscherm. De studierichting Handel vormt de leerlingen commercieel en administratief en brengt hen de nodige ICT-kennis bij als voorbereiding op het hedendaagse bedrijfsleven. Essentieel hierin is de combinatie van de taalvakken met het vak bedrijfseconomie.

In de derde graad passen leerlingen hun kennis en vaardigheden toe in een virtuele oefenfirma. Iedere werknemer voert zijn specifieke taak uit en zoals in een echte onderneming wordt het resultaat van het ’bedrijf’ bepaald door de inzet van alle ’werknemers’. Via de ’Geïntegreerde Proef’ gekoppeld aan deze virtuele oefenfirma, bewijzen de leerlingen hun individuele capaciteiten. De presentatie ervan wordt beoordeeld door een interne en externe jury van mensen uit het vakgebied.

Wetenschappen

Wetenschappen-Wiskunde

Heb je wel zin in een flinke brok wiskunde en wetenschappen? Lust je wel pap van cijfers, symbolen, figuren en formules? Wil je graag je tanden zetten in het kritisch-wiskundig en logisch redeneren en probleemoplossend denken? Nee, dan ben je geen intellectualistische excentriekeling maar gewoon het type leerling voor de richting Wetenschappen of Wetenschappen-Wiskunde!

Je kiest niet voor de gemakkelijkste weg, maar het doorzettingsvermogen en de solide leermethodes die je in deze richting leert verwerven garanderen je een prima startplaats in het hoger onderwijs. Dankzij het pakket algemene vakken naast de wiskunde en de wetenschappen blijven alle studiedomeinen voor je openliggen op je achttiende. Jij en je klasgenoten hoeven dus echt niet allemaal burgerlijk ingenieur, informaticus of leraar wetenschappen te worden, al zal een aantal daar allicht voor kiezen.